Heltstekt kjelår med agurksalat, syltet kantarell og spicy tyttebærmajones, av Kristian Rinde
Krydderblanding:
1ss malt spisskummen
1ss malt koriander
1ss hvitløkpulver
1 ss oregano
1/2ss paprikapulver
1ts gurkemeie
1ts ingefærpulver
1ts malt svartpepper
1/2ts malt nellik
1/2ts malt hvittpepper
1/2ts malt kanel
Bland alt sammen.
Kjelår:
Gni inn kjelåret med litt kryddeblanding og litt olivenolje. Legg i kjøleskap over natten. Evt noen timer på kjøkkenbenken.
Forvarm ovnen til 125 gr. Stek kjøttet i 2,5 – 3 timer. Kjøttet skal slippe beinet.
Riv opp kjøttet i passende biter.
Agurksalat:
Skjær 1 agurk i små terninger. Kutt ½ kinakål i tynne strimler.
Bland inn 2 ss sumac, saften av 2 lime, 2 ts sukker, 1 ts sesamolje og 2 ts maldonsalt.
La stå i ca en time.
Syltet kantarell:
0,5 kg kantareller
1 strimlet rødløk
1.5 dl hvitvinseddik
2 dl sukker
4 dl vann
1 ts enebær
1 ss fennikelfrø
4 stk laurbærblad
2 ts pepperkorn
Kok opp eddik, sukker og vann. Tilsett krydder. La det koke et par minutter.
Rens soppen. Ha så soppen over i syltelaken og la det koke et minutt til.
Ha både soppen og syltelaken over i helt rene og tørre glass. Pass på at laken dekker soppen. Sett kaldt. Kan lages flere dager i forveien.
Tyttebærmajones:
2 eggeplommer
1 egg
2 ss vann
2 ts dijonsennep
30 stk tyttebær
2 ss gochujang – fermentert chilipaste
2 fedd hvitløk
Salt og pepper
Saft av 1 sitron
2,5 dl rapsolje
2 ss sesamolje
Ha alt utenom oljene i en høy beholder. Sett i stavmikseren og hell forsiktig olje oppi mens du kjører mikseren. Beveg mikseren opp og ned etter hvert som massen tykner.
Pakk alt inn i Liba tynnbrød. Begynn med agurksalat. Så revet kjekjøtt. Topp med kantarellene, tyttebærmajones og evt salt potetchips og finhakket gressløk.